EU-kommissionen har skrevet ett såkallade ”Staff working document” med rubriken ”Buying social – a guide to taking account of social considerations in public procurement”.
I dokumentet beskriver EU-kommissionen vilka möjligheter som finns för att ta sociala hänsyn när man upphandlar varor och tjänster. Det är faktisk ett ganska bra och intressant dokument som en gång för alla fastslår att det är möjligt att ta sociala hänsyn. Därmed bör vi nu en gång för alla ha avslutat diskussionen om huruvida det är möjligt på grund av EU:s konkurrensregler att ställa krav i offentlig upphandling
ú om sysselsättning av särskilde gruppen/personer, t.ex. unge, långtidslediga, personer med funktionshinder,
ú om jämställdhet och icke diskrimination, bra arbetsmiljö, tillgång till utbildning, social dialog och rimliga löner, allt det som vi vanligtviss omtalar som ”decent work”,
ú om etisk/fair trade,
ú om respekt för mänskliga rättigheter.
Det betyder inte att det är utan komplikationer, de finns fortfarande. Men EU-kommissionen anvisar också vägar till hur de sociala hänsyn kan ingå och konkrete exemplen på vad man kan och inte kan. Det är dock fortfarande osäkert om man direkte kan ställe krav om kollektivavtal. Vad som verkar möjligt är att henvisa till de kollektivavtalen som gäller på området och lokalt och så i övrigt ställa krav till villkoren för de anställda som vanligtviss regleras av kollektivavtalen. I denna fråga finns helt säkert behov för att närläsa dokumentet.
EU-kommissionen pekar på viktigheten av att man lokalt formulerar en strategi för hur man i kommunen vill införa sociala kriterier i sin sociala upphandling som fokuserar på specifike mål, på vad man vill åstadkomma och hur man tänker nå målen. En sådan politik är ett viktigt förste steg i en succéfull införelse och hantering av en offentlig upphandling som ställer sociala krav till de företag som vill leverera varor och tjänster till det offentlige.
Vi har i EPSU nu börjat förhandlingar med de kommunale arbetsgivare på EU-nivå om vi gemensamt kunna formulera några rekommendationer till att ta sociala hänsyn, det kunna vara guidelines till en lokal upphandlingspolitik i frågan, konkreta anvisningar hur man gör i praktiken etc. På mötet i den sociala dialogkommitté i går den 19 januari hade vi en mycket positiv diskussion som lovar gott för det arbete vi gemensam nu skall göra. Tanken är att vi redan när vi träffas i maj månad skall ha ett förslag klart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar