Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 31 augusti 2011

En vanlig "dag" på jobbet

Köpenhamn, Stockholm, Helsinki och nu Bryssel – en vanlig dag ”på kontoret”. I går tisdag började med möte i TCO:s EU-nätverk. Tillsammans med kollegor från flera TCO förbund diskuterade vad som är på gång i EU – Euro-krisen, ekonomiska styrmedel, skatt på finansiella transaktioner, visstidsanställningar och EU-rätten och en del andra EU-frågor som har konsekvenser för den svenska arbetsmarknaden.
Med utgångspunkt i en rapport från TCO om EFS kongressens diskuterades EU lagstadgade minimilöner. Vi och de övriga centralorganisationerna i Norden utsättas för ett hårdare og hårdare press från EFS i denna fråga. EFS vill ha EU lagstadgade minilöner – hur det så skall kunna ske – och redan på kongressen hade man ett önska om att fatta ett beslut om ett sådant krav. Vi lyckades från nordiskt håll att förhindra detta och uppskjuta beslutet till senare. Men det är bara en tidsfråga – jag tror det är utom all tvivel att vi kommer att bli överkört i EFS. En stor majoritet stödjer kravet, vi i norden är väl de enda som är emot. Frågan är så om det djupast sett får konsekvenser för oss. Kanske finns också fortfarande möjligheter för en kompromiss som på en eller anden sätt håller oss utanför. Ytterligare återstår att beskriva hur man tänker att EU skall ta beslut om en minimilön, nivån för den och hur den skall implementeras. Man kan väl också hoppas på ett mirakel – att Europafacket fattar att en EU minimilön är en kapitulation och att det reellt vill medföra lagsäkrat lönedumpning.
Från TCO gick det till Helsinki till en träff med nordiska kollegor inom kommunsektorn. På dagordningen stod ett föredrag och diskussion om det ekonomiska och politiska läge i Ryssland och de baltiska staterna. Det är inte rart att lyssna på – ökat fattigdom, övergrepp på den politiska oppositionen, det som är kvar av den, starka nationalistiska rörelser, isär bland ungdomar. Lägg till att många ryssar likställer den utveckling som har drapat dem så hårt med utveckling av demokrati i västligt förstånd. Därför är Putin så populär och Stalin är fortfarande den stora helt.
Och nu är det så Bryssel. I morgon onsdag möte på EPSU. Det är ledningen i EPSU:s fasta kommitté för lokal och regional förvaltning som träffas för att planera höstens möten i kommittén och i den sociala dialogen. Med från mötet i Helsinki har Anders Hammarbäck och jag önskat om mera fokus och fler beslut båda i EPSU:s fasta kommitté och i den sociala dialogen. Den sociala dialogen skall inte bara vara många möten i Bryssel, den skall synas, den skall göra en skillnad för våra medlemmar, annars är det bortkastat tid och resurser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar