Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

fredag 17 maj 2013


De senaste åren har det varit ont om rejäle kollektivavtalsförhandlingar i store delar av Europa. I många länder har facket sett regeringen sätta avtalen ut kraft, inte ville förhandla om nya avtalen och ändrat i existerande avtal utan förhandling. När det rör sig löneutvecklingen har många upplevt i bästa fall frysta löner men mera ofta lönereduktioner. Och eftersom det är hänt genom flera år har många av våra kollegor i Europa fått deras villkor försämrat och deras reallön reducerat,  i några länder med så mycket som 25 - 30 %.
Även att vi fortfarande ser lönereduktioner och frysta löner i ett antal länder så ser vi också en svag tendens i andra länder till nya kollektivavtalen som innehåller löneökningen, även att de är ganska små och ofta inte överstiger inflationen.
Detta kom fram på ett möte i EPSU:s kollektivavtal nätverk tisdag den 14 maj i Bryssel.
Mycket händer runt om i Europa och det kan vara svårt att följa utvecklingen, inte bara för att det finns brist på relevante informationer men också för att det kan vara svårt att förstå  förhandlingssystemen i de olika europeiska länder. Men det försöker Visions europeiske fackliga branschorganisation att ändra på - på EPSU:s hemsida finns ett imponerande och informativt material om kollektivavtalen, om aktuelle förhandling, strejker och mycket annat. Så vill du veta mera gå in på EPSU:s hemsida  www.epsu.org/r/87.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar