Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

måndag 13 maj 2013

Samtal med kollegor om Vision i Världen

Hade idag den glädja och förmån att träffa mina kollegor på Visions Center i Göteborg för att berätta om Visions internationella engagemang. Det är tyvärr allt för sällan att jag får den möjlighet, så når det händer är det härligt och givande.
Det är alltid roligt att berätta om vad Vision gör på den globala arena och varför vi engagerar oss, varför vi är med i Public Service International och andra internationella organisationer.

Vi är med i PSI av primärt tre orsaker:

1.       Solidaritet - med våra kollegor runt om i världen som kämpar för rätten till att organisera sig, att förhandla kollektivt, att ingå kollektivavtal. Som kämpar för kvalitet i välfärden, ja en del kämpar för bara att få tillgång till välfärdstjänster och går inte så mycket upp i kvaliteten, den är än inte på dagordningen. Här är det mera en fråga om rätten till att få välfärdstjänster av olika slags. Vi har en roll och kan bidra, genom våra utvecklingsprojekt, konkrete solidaritetsåtgärder och samarbete med kollegor runt världen. Och vi bidrar faktisk och det spelar en roll att vi stödjar kamraterna i Botswana, i Turkiet och Egypten och där det behövs.

2.       Påverka - PSI riktar en del av sitt arbete emot internationella organ och institutioner som FN, ILO, IMF, Världsbanken, OECD och lobbar för vikten av en stark offentlig sektor, kvalitet i välfärdstjänsterna, fackliga rättigheter med mera. Vi vill vara med att till att påverka den globala dagordningen när det rör dessa frågor. Och det nyttar faktisk – IMF och OECD:s syn på den offentliga sektorn, på den aktuella åtstramningspolitiken har påverkats, inte ensamt av PSI, men också av PSI, i ett samarbete med andra globala fack och NGOar.

3.       Inflytande - PSI är också PSI Europa, EPSU. EU lagstiftning och politik påverkar Sverige och därmed också våra medlemmar och deras arbetsliv.  Vi vill ha inflytande på den politik som påverkar det svenska arbetsmarknaden. Här är den sociala dialogen på EU–nivå viktig, här kan vi förhandla direkte med arbetsgivarna på EU-nivå om frågor som utbildning, arbetsmiljö, kvalitet i jobben och andra frågor som är viktiga för medlemmarna. Men också att försöka påverka EU Kommissionen och EU Parlamentet är nödvändigt för att kunna få den inflytande som vi gärna vill ha och det kan vi få genom och i samarbete med EPSU. Och vi har faktisk inflytande - när det rör sig sociala kriterier i offentlig upphandling, den sociala dialogen med avtalet om hot och våld från tredje person, jämställdhetsplaner m.m. och samarbetet nationellt mellan de sociala parterna (fack och arbetsgivare) i olika länder, t.ex. de baltiska.

Det är därför vi är med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar