Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 16 februari 2011

Det är inte snyggt

Det ser inte snyggt ut på arbetsmarknaden i Europa. I Ungern tillåtas en genomsnittlig veckoarbetstid på 60-72 timmar, i Österrike kan läkare beordras – utan medgivande - att jobba i 60 timmar. Och det är även att EU arbetsdirektivet fastsätter en genomsnitslig veckoarbetstid inklusive övertid på inte över 48 timmar. I flera av EU medlemsstater tillämpas arbetsdirektivet för offentligt anställda på en sådan sätt att man kan tvivla på om huruvida gränsen för arbetstiden följs.
Detta framgår av en rapport från EU Kommissionen om EU medlemsstaternas tillämpning av arbetstidsdirektivet. Och det är inte en god natt historia för små barn. Rapporten visar att ganska många länder på ett eller flera områden inte tillämpar arbetstidsdirektivet som det var tänkt eller som ett antal domar från EU domstolen kräver. Det gäller den maximale arbetstid och beräkningstiden – den period som den genomsnittliga arbetstiden kan beräknas över – på maximalt 4 månader. I Tyskland, Spanien och flera andra länder användas en beräkningstid på 12 månader.
Enligt arbetstidsdirektivet, vilket är bekräftat av flera domar från EU domstolen skall jourtid räknas som full arbetstid – detta sker inte i Danmark, Irland och Grekland. Når det rör sig arbetstidsdirektivets bestämmelser om kompensationsledighet tillämpas dessa i flera länder också på ett ganska tveksam sätt. Enligt direktivet har man krav på dygnsvila, veckovila och en rast under arbetsdagen. Men direktivet ger möjlighet för undantag under förutsättning av att man får extra vila t.ex. i samband med övertid. Denna vila skall ges strax efter övertiden. Detta sker inte i många länder, t.ex. Danmark, Grekland, Österrike, Frankrike och Italien.
EU Kommissionen står överför en ganska stor uppgift – att säkerställa att arbetsdirektivet tillämpas i alla medlemsstaterna. Nu vill Kommissionen emellertid hellre ändra direktivet och uppenbart göra det mer flexibelt, (läs: mer oprecist med fler möjligheter för undantag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar