Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 23 februari 2011

Ett par spännande dagar i Bryssel


EPSU har i samarbete med ETUI – European Trade Union Institute – organiserat en konferens om ”Sparåtgärder, ekonomisk styrmedel och social- och arbetsmarknadspolitiken i Europa”. Syftet med konferensen var att dryfta hur de finanspolitiska sparåtgärder och reformen av de ekonomiska styrmedel som är på väg eller planeras i EU i kölvattnet på krisen vill påverka och ändra de europeiska samhällen, speciellt i förhållande till den offentliga sektors storlek och roll. Vill sparåtgärderna medföra ökade olikhet och social rättvisa. Är en mindra stat lösningen den rätte väg/lösning när man ser på vad som orsakade krisen?
Mer än tjugo ekonomer, företrädare från facket och arbetsgivare, Kommissionärer och anställda på EG-kommissionen med flera inledde på konferensen.
Vad jag inte visste för idag, var att det internt mellan EU Kommissionärerna är oenighet om riktningen, om rekommendationerna för sparåtgärderna, om reformen av de ekonomiska styrmedlen. Lyssnade på Kommissionär Maria Damanaki. Och hon var inte överens med sin Kommissionsordförande. Enligt henne står EU överför en skiljeväg. EU kommer inom de närmaste månader att träffa beslut som har betydelse för det kommande årtionde.
Det som Kommissionen nu lägger fram är inte avbalanserad. Det bör vara en bättra balans mellan sparåtgärder och tillväxt. Just nu är det allt för mycket fokus på nedskärningar och stort set ingen på investeringar.
Det finns också för mycket fokus på offentlig skuld. Den offentliga skuld är inte den enda obalans som finns i ekonomin och det finns olika metoden till att hantera skulderna. Konsolidering av de offentliga finanserna är nötvändig, men det gir ingen mening om den inte också skapar nya jobb. Jobb skall skapas nu, sparåtgärderna skall vara mera flexible så de inte så ensidigt drappar de fattigaste och så skall ökade skatter inte bare reducera underskottet, men också bidra till jobbskapelsen.
Bravo säger jag bara, härligt att veta att det finns diskussioner om den ekonomiske riktningen inom Kommissionen.
Två fantastiska dagar som det kunna skrivas mycket om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar