Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

torsdag 27 oktober 2011

Hot och våld på arbetsplatsen - konferens i Warszawa

Deltar i den avslutande konferens om hot och våld från tredje person som äger rum i Warszawa. I juli månad 2010 enandes flera arbetsgivarorganisationer och fack på EU-nivå om en guide om hur man på arbetsplatsen bör och kan tackla hot och våld från tredje person. Guiden är en uppföljning på den tvärsektorielle avtal om hot och våld som Europafacket, EFS ingick med de europeiska arbetsgivarna. Tyvärr innehållt avtalet intet om hot och våld från tredjeperson, vilket vi från vårt håll gärna hade sett.
Syftet med guiden är som det skrivas i inledningen ”.. att säkerställa att det på varje arbetsplats finns en resultatinriktad policy mot våld från utomstående. Riktlinjerna beskriver praktiska åtgärder som arbetsgivare, arbetstagare och deras fackliga företrädare kan vidta för att minska, förebygga och begränsa problemen. Åtgärderna återspeglar de framgångsrika strategier som utvecklats inom våra sektorer och som kan kompletteras med mer specifika och/eller ytterligare åtgärder”.
Konferensen är avslutningen på ett projekt finansierad av EU-kommissionen om hur denna guide implementeras nationellt. På tre regionale workshopen i London, Rom och Prag har vi diskuterat syftet med guiden, hur den kan implementeras nationellt och lyssnat på en rad exemplen på hur man i praktiken hanterar hot och våld på arbetsplatsen. Och det finns faktisk många bra exemplen som man kan lära av. Som en del av projekten göras en särskilt hemsida om hot och våld på arbetsplatsen, där man kan läsa guiden (på alla EU-språk) och de många exemplen som är framlagt på workshopen och konferensen i dag.
På konferensen i dag deltar från Sverige SKL, Svensk Handel, Lärarförbundet, Vårdförbundet, Kommunal och Vision. I Sverige är vi kommet överens om en svensk översättning av guiden. Guiden finns på EPSU:s hemsida (www.epsu.org/a/7986) och kommer också snart att finnas på Visions hemsida.
Parterna i avtalen är: Från arbetsgivarsiden – CEMR (kommuner och regioner), CoESS (säkerhet), Euro Commerce (handel), HOSPEEM (sjukhussektorn) och EFEE (utbildning). Från Europafacket är det EPSU, ETUCE (lärarna) och UNI (el-, post-, telesektorn).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar