Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 14 december 2011

Årets sista möte i Bryssel

Idag går resan till Bryssel för sista gången i år. Vi har ”plenary meeting” i den sociala dialogkommittén för kommuner och landsting (regional government) i morgon torsdag. Plenarmöten var vi två gångar om året och det är på dessa möten vi träffar beslut, det vara sig om kommitténs arbete, avtal och guidelines t.ex. om hot och våld från tredje person eller joint statements t.ex. om den ekonomiska krisen eller ett konkret initiativ från EG-kommissionen.
Mellan dessa plenarmöten har vi en del arbetsgruppen som träffas för att dryfta olika frågor, t.ex. ekonomiska krisen, offentlig upphandling och omstruktureringar inom den offentliga sektorn. Vi har vanligviss också ett gemensamt och EU finansierat projekt. Det senaste som hot och våld från tredje person avslutades med en konferens i Warszawa i slutningen av oktober (har tidligare skrevet om detta på bloggen den 27 oktober).
På mötet i morgen skall vi färdig planera nästa års projekt. Det är faktisk ett ganska omfattande projekt under rubriken “The Future of the Workplace: Providing quality jobs, modern and sustainable workplaces in local and regional government” som innehåller flera underteman om finansieringen av kommuner och landsting, om rekrytering och fasthållande av personalen, livslångt lärande, jämställdhet och mångfall, migration och arbetsmiljö. Vision skall leda en workshop om jämställdhet och mångfall tillsammans med Kommunal och SKL.
Huvudfrågan på morgondagens möte är jämställdhet, EPSU:s och CEMR:s prioriteringar i denna fråga och hur vi kan få dessa prioriteringar in i dialogkommitténs arbete, implementeringen av våra guidelines om jämställdhetsplaner som vi antog på ett plenarmöte den 14 december 2007 med utgångspunkten i goda exemplen från Liège och Sverige.
Innan mötet i morgon har vi – de nordiska fackförbund som är med i den sociala dialogkommittén – i kväll en träff med SKL och de andra nordiska kommunala arbetsgivarorganisationer, primärt för att mingla men också för att dryfta utvecklingen av vårt samarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar