Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 19 september 2012

Visions solidaritetsarbete – Ecuador


Strax innan sommarn donerade Visions solidaritetsfond 54 000 kronor (6000€) till våra fackliga kamrater i Ecuador. I oktober 2011 fattade regeringen i Ecuador beslut om att avskeda runt 3 000 offentligt anställda. Uppsägningar är en del av en större reform beslutat i juli 2011. Målet var privatiseringen av offentliga välfärdstjänster inom bland annat utbildning och sjukvård. I reformen ingår även ändringar av arbetsrätten som betyder att de offentlig anställdas fackförbund reduceras till föreningar utan rätt till att förhandla kollektivt och ingå kollektivavtal. Efterföljande är hundravis av offentligt anställda uppsagt och man fruktar att ännu fler står överför att få sparken. Redan i ett brev till ILO i november 2011 skriver PSI (det globala facket för offentligt anställda) att i första runda rör uppsägningarna 5 000 anställda, men att det kan komma röra sig helt upp till 150 000.

I kölvattnet på uppsägningarna och begränsningarna av de fackliga rättigheterna har myndigheter hotat fackliga företrädare och kriminaliserat fackliga aktioner emot de omfattande uppsägningar och inskränkningar av de fackliga rättigheterna.  I många fall ankom polisen till arbetsplatser för att säkerställa att uppsägningarna effektuerades och att de uppsagda medarbetarna lämnade arbetsplatsen.

Redan tidigt i förloppet tog facket i Ecuador kontakt till PSI för att få stöd och PSI uppmanade sina medlemsorganisationer att stödja kollegorna i Ecuador genom solidaritetshälsningar, protestbreven till regeringen mm. Vision beslutade under våren 2012 att donera pengar således att fackförbunden kan anlita advokater i samband med rättsprocesser emot en rad fackliga företrädare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar