Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

torsdag 28 april 2011

Med EPSU i Luxembourg

I dag har vi möte i EPSU:s fasta kommitté för lokal och regional förvaltning (den kommunala sektorn). I kommittén sitter kollegor från de flesta europeiska länder. I princip har alla de länder, där EPSU har medlemsorganisationer en plats i Kommittén. Dock är det så, att om man i ett land har fackliga organisationer med samlat mer än 400 000 får man en ordinär plats mer. Det betyder att vi från Sverige har två platser i Kommittén.
I dag skal vi bland annat diskutera klimatfrågan – identifiera de utmaningar klimatförändringarna ställer oss inför. Det är från EPSU håll lagt fram ett stort antal rekommendationer som vi skall diskutera och syftet är att se hur vi inom den kommunala sektorn kan jobba mer med frågan. Klimatfrågan är jo tyvärr inte så het mera, inte bara i de hemliga politiska diskussionerna men också inom facket. Konsekvenserna av den ekonomiska krisen och nedskärningar i de offentliga budgeterna och välfärdstjänsterna har gjort att klimatfrågan är hamnat i bakgrunden.  Ytterligare skall vi diskutera hur medlemsförbunden har jobbat med klimatfrågan nationellt och vad vi i Kommittén skall fokusera på, t.ex. hur vi kan få klimatfrågan på dagordningen inom den sociala dialogen med arbetsgivarna på EU-nivå.
En senare punkt på dagens dagordning är lobby arbetet – hur lobbyer vi direkt överför politikerna på EU nivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar