Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

fredag 29 april 2011

Att påverka

I går på mötet i EPSU:s fasta kommitté för lokal och regional förvaltning hade vi en intressant diskussion om lobbyism och lobbyarbetet. EPSU:s pressekreterare Pablo Sánchez Centellas inledde med en genomgång av EU lagstiftningsprocessen och hur EPSU lobbyer i olika situationer. Det handlar jo om att påverka och få inflytande. Därför är det viktigt att diskutera om vi rent faktisk lyckas i vårt lobbyarbete.
Inom SVISKA – samarbetet mellan de svenska fackförbund som är medlem av PSI (Public Service International) – har vi genom längre tid diskuterat hur vi bäst påverkar och får inflytande på den dela av EU lagstiftningen som har relevans för oss. Tidigare föregick påverkningsarbetet primärt genom EPSU och våra centralorganisationer i Sverige, LO, TCO och SACO. Men för ett par år sedan beslutade vi att försöka att påverka direkte genom att skapa kontakter till svenska EU-parlamentsledamöter och deras politisk sakkunniga. När vi var i Bryssel, t.ex. i samband med ett styrelsemöte i EPSU bjöd vi in de svenska EU parlamentarikerna till en träff, dels bara för att lära att känna varandra och dels för att dryfta generella EU-frågor. En gång ville vi specifikt diskutera möjliga kommande försämringar i EU:s arbetsmiljölagstiftning. Helt ärligen, vi var inte särskilt framgångsrika, varför vi ändrade vårt arbetssätt, det är helt enkelt inte möjligt att få EU parlamentarikerna till bara att träffas. Istället prioritera vi nu ett antal frågor som vi vill jobba med på EU-nivå, t.ex. sociala tjänster i allmänhetens intresse som det så fint heter i EU- terminologin, offentlig upphandling och arbetsmiljö. Beroende av vilket utskott i EU-parlamentet som ansvarar för frågans behandling i Parlamentet tar vi nu direkt kontakt till de svenska ledamöter i utskottet och deras politiska sakkunniga och i fall det kan vara intressant med utskottets rapportör (den som ansvarar för att skriva utkasten till Parlamentets betänkande i den aktuella fråga). Vi har redan försökt att jobba efter denna modell i förbindelse med EU Parlamentets initiativrapport om sociala tjänster i allmänhetens intresse. Hur mycket vi har kunnat påverka får tiden visa, men vi har i alla fall fått bättra kontakter, vilket vi uppskattar och tror att båda parter har nytta av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar