Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

fredag 25 mars 2011

Mycket på gång

Efter en härlig semester är det igen full fart fram. Direkt till Bryssel i onsdags till en träff med den nya ledningen i CEMR – de kommunala arbetsgivarna på Europeisk nivå. Åke Hillman från SKL har slutat och hans efterträdare är Steve Comer, som är kommunalfullmäktig i Bristol i England. Pratade med honom om de stora nedskärningar i den kommunala sektorn som skall ske i år och över de näste tre åren. I Bristol har de ”haft tur” som han formulerade sig idet man i Bristol dels har haft en del visstidsanställda och dels kontraktanställda i olika agenturer/private företag där man inte har förlängd kontrakterna. Således är det bara 200 fastanställda i Bristol by som är blivit uppsagt i år. Men fler kommer att sparkas nästa år och nu har man inte fler visstidsanställda att ta av så det blir väldig svårt och kommer att betyda stora förringelser i servicen. Steve är medlem av det liberale parti och var ganska övertygat om att nedskärningarna i välfärdstjänsterna kommer att få konsekvenser för hans parti och de konservative vid kommunalvalet som äger rum till maj.
Torsdag hade vi arbetsgruppmöte i den sociala dialogkommittén. Särskilt två frågor diskuterades. Sociala tjänster och möjlig europeisk lagstiftning samt sociala kriterier i offentlig upphandling. När det rör sig det sista försöker vi att formulera en gemensam hållning i frågan. Syftet är dels att påverka EU-Kommissionen och förhoppningsviss ett gemensamt arbete med att få in sociala kriterier i den offentlige upphandlingen.
Idag är det så London. Vårt engelska systerförbund organisera ett seminarium om den ekonomiska krisen och EU:s krav om nedskärningar i de offentliga kostnader, reformer av pensionssystemen m.m. Blir spännande att delta i diskussionerna.
I morgon skall jag delta i den stora demonstration som organiseras av UNISON tillsammans med andra engelska fackförbund i protest mod regeringens nedskärningspolitik. Kolla denna hemsida: http://www.unison.org.uk/26march/arrangements.asp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar