Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

torsdag 5 maj 2011

Stor nordisk konferens i Norge

Nordisk Tjänstemannarådet (NTR) avhåller sin årligen konferens i dagarna 19 till 22 juni i Norge. Konferensens tema är ”Samspelet mellan facket och välfärdssamhället”. Mer är 100 är anmält till konferensen, vilket är rekord.
Syftet är att diskutera sambandet mellan facket och välfärdssamhället utveckling? Finns ett samband mellan att facket försvagas och välfärdssamhället utveckling (försämringar) och visa versa? Vilka utmaningar ger det oss? De utmaningar som välfärdssamhället ställs överför utmanar också oss i facket, har vi ett svar eller har vi problem med att formulera en (ny) politik, ett alternativ, till exempel när det rör sig fackets roll och förnyelse, välfärdssamhällets utveckling, främlingsfientlighet m.m.
Vi har utsett ett par områden som vi skall fokusera på och bland annat diskutera i ett antal runda bord samtal:
v  Facket och kvaliteten i de offentliga välfärdstjänsterna – vi pratar ofta om kvaliteten av välfärdstjänsterna, men vad menar vi faktisk. Hur uppnår vi en hög kvalitet, handlar det bara om fler pengar?
v  Facket om finansieringen av välfärden – är skatt den enda sätt att finansiera välfärden eller finns andra möjligheter? Om vi har problem med finansiering av välfärden är svaret så att vi måste prioritera, vilka tjänster skall det offentliga leverera, vilket ansvar har välfärdstaten överför medborgarna, skall alla ha alla tjänster?
v  Facket om sysselsättningen – hur får vi full sysselsättning? Om få år kommer vi att få brist på arbetskraft påstås det, vad är vår hållning och vilka bud har vi till att öka arbetskraften. Är sämre pension och pensionsvillkor, ökat pensionsålder etc. svaren på kravet om ökat arbetskraft?
v  Facket om fackets roll – skall vi vara systembevarande/systemförsvarare eller systemförändrande/systemkritiker, och vad är vi blivit? Har vi en vision? Vad har vi att bjuda på? Varför är det viktigt att organisera sig? Vad har vi som kan attrahera nya och gärna unga, annan etnisk bakgrund etc.
v  Fackets om fackets image, profil och attityd – har vi ett profil- eller imageproblem i facket? Eller handlar det i verkligheten om mer konkreta problem, att vi inte förmågor att ge svar på medlemmarnas utmaningar och vad de vill ha ut av sitt medlemskap?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar