Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

torsdag 17 november 2011

Europeisk Aktionsdag den 30 november

På mötet i EPSU:s styrelse i förre veckan fattade vi beslut om en gemensam aktionsdag den 30 november 2011. Tanken är att vi nationellt – allt efter vilka traditioner och möjligheter vi har – skall markera den 30 november. Flera av EPSU:s medlemsorganisationer runt om i Europa vill genomföre olika former för protestaktioner och aktiviteter emot den ekonomiska politiken som genomförs och som primärt består av nedskärningar i offentliga budgeten.
EPSU kritiserar de europeiska ledarna för deras oförmåga att definiera en positiv lösning på krisen och protesterar mot en den långa rad av åtstramningsåtgärder som vidtas och som inkluderar kränkningar av rätten till att förhandla och andra fackliga rättigheter, nedskärningar i personal, löner och pensioner och minskningar av offentliga tjänster till medborgarna.
Men det är inte bare kritik av den nuvarande ekonomiska politiken. EPSU lägger också fram förslag till en annan ekonomisk politik – en investeringsplan som kan ”boost” ekonomin, som kan stimulera skapelsen av gröna jobb och hållbar tillväxt, åtgärder som förbättrar anställningsvillkoren för de tusenvis som har ofasta jobb, skatt på finansielle transaktioner, företagsbeskattning för att bekämpa konkurrens mellan EU-länderna på den lägste företagsbeskattning, initiativen emot skatteparadisen, korruption och skattefusk, ingrepp överför banker och spekulation, bland annat genom att separera investeringar (spekulative) från vanlig bankverksamhet, åtgärder emot fattigdom och utanförskapet.
Vi vet redan att man i England organiserar omfattande strejken, de flesta fackförbund, härunder också Visions systerförbund Unison, har haft eller just nu har medlemsomröstningar om att strejka eller inte. Strejkerna är protester mod regeringens försök på att försämra pensionerna. Läs mer på Unison hemsida http://www.unison.org.uk/pensions/protectour.asp.
Också i Italien genomförs aktioner. Här har man för inte länge sen har en folkomröstning om privatiseringar och där flertalet röstade emot fler privatiseringar. Ändå har den Europeiska Centralbank i ett brev (som skulle hemligthållas) till regeringen i Italien, där man kräver ändringar i pensionssystemet, ingrepp i kollektivavtalen och nya privatiseringar. Demokratin har inte den store betydelse för herrarna i den europeiska centralbanken.
I Sverige blir det ingen strejk eller demonstrationer. De svenska EPSU-förbunden försöker istället att skriva en gemensam debattartikel om hur vi ser på läget, hur regeringen bör agera på EU-nivån och utvecklingen av välfärdstjänsterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar