Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 9 november 2011

Fackliga rättigheter

Efter samgåendet med PSI (ISKA) Europa, har EPSU medlemsorganisationer från länder utanför EU och i länder, där de fackliga rättigheterna inte är värd skriva hem om, eller som det uttrycks i ett av EPSU styrelsedokumenten är ”a major concern”.
Detta avspeglades också i dagordningen på EPSU:s styrelsemöte. En helt ny punkt på dagordningen och en punkt som nu och i framtiden kommer att få större betydelse i EPSU:s arbete – det förste rörde sig om situationen i Ryssland och Stan-länderna (Kazanstan, Kirgizistan med flera) och det andra de fackliga rättigheterna och hur vi förstärka arbetet med dessa.
Så dagen började faktisk med en ganska omfattande och jätte intressant beskrivning av det ryssiska fackets utmaningar, och de är ganska stora. Dels kämpar facket med jätte låga löner och en ökad fattigdom, man kan simpelt hän inte leva av sin lön – om man får den. Många företag, inte bare private men också offentlige betalar inte ut lönen till de anställda. Villkoren i övrigt för de anställda är ganska dårlige, arbetsmiljön är kritisk med många arbetsolyckor. Lägg till att även om lagstiftningen säkrar rätten till att organisera sig och förhandla kollektivavtal, så trakasseras facket och fackliga aktiva, kollektivavtal kringgås eller ignoreras. Den bilden ser vi också i många andra länder, även EU-länder. Vi fick en rapport om läget i Rumänien. Här kränks rätten för vissa yrkesgruppen att organisera sig, man kan avskedigas om man strejkar och i övrigt kämpar för bättre villkor på arbetsplatsen. Men också i Tjeckien, Ungern, Turkiet, Ukraina, Vittryssland – och jag kunna försätta – kränks de fackliga rättigheterna. I Turkiet där Vision aktivt har stött fängslat fackliga företrädare fängslas ny varje gång någon frigivas. Och i stora delar av världen ser vi att nedskärningspolitiken följs av angrepp på de fackliga rättigheterna.
Därför var den efterföljande diskussion om hur vi förbättra och synliggör vårt arbete i EPSU och nationellt med de fackliga rättigheter jätte viktig. EPSU i samarbete med facket globalt måste ha ett tydigt svar – konsekvenser av inte att prioritera frågan högt är oöverskådlig. At läsa om facket i USA och deras seger i Ohio visar att det är möjligt att påverka och förändra, men det kräver kamp och en jätte insats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar