Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

tisdag 22 november 2011

Genève kallar

Nu är det Genève som kallar – ISKA har styrelsemöte. Innan mötet i ISKA:s styrelse som börjar onsdag den 23 och slutar fredag den 25 november träffas de nordiska ledamöterna av styrelsen i kväll för gemensam förberedelse av mötet.
Den centrale punkten på dagordningen är ISKA:s kongress som äger rum i november nästa år. Ja, det är länge till, men det är en lång process att förbereda beslutsunderlaget för kongressen. Många måste indras i diskussionerna och alla medlemsorganisationerna skall också ha möjlighet för att påverka de beslut som vi skall ta på kongressen. Diskussionen om ett nytt” Politik- och handlingsprogram” började faktisk redan på hösten förra året i en tillsatt rådgivningsgrupp, som bland annat hade till uppgift att föreslå en ram för innehållet och formen för ett kommande handlingsprogram för ISKA. Problemet med ett handlingsprogram som skall täcka en period på fem år (2013-2017) är att det riskerar att bli oaktuellt ganska hurtigt i den femåriga perioden. Det pekade vi också på i rådgivningsgruppen och föreslog därför att ett framtidigt handlingsprogram måste vara flexibelt och innehålla möjligheter för snabbt att skifta spår och ändra prioritering om utvecklingen skulle kräva detta så ISKA kan fokusera och ha rätt svar på tidens utmaningar. Det förutsätter också att ISKA reducerar sina arbetsuppgifter och prioriterar stenhårt, det nyttar inte att ha fler hundrade mål och uppgifter om man som organisation gärna vill påverka och få inflytande. Men det är tyvärr ingen lätt process, för – och det är väl ganska förståligt – så vill alla ISKA:s medlemsorganisationer gärna kunna se sig själv och sina prioriteringar i handlingsprogrammet. Nu finns ett första utkast till handlingsprogram som skall dryftas de kommande dagar. Och redan nu ser det faktisk ganska bra ut, med processen med att fokusera och prioritera måste fortsätta. ISKA:s styrelse har faktisk redan för tre år sedan beslutat att ISKA skall bli bättra till att fokusera och prioritera. Nu kommer sanningens timme för ISKA:s styrelse, är vi klar till att drag konsekvenserna av det beslutet når vi de nästa dagarna skall diskutera förslaget till handlingsprogram.
Det är också en del andra frågor på dagordningen. Vi skall diskutera ISKA:s kommunikationsarbete och den nya hemsidan kommer att lanseras under mötet. Det blir hemsk spännande att se. Ytterligare skall vi dryfta utvecklingssamarbetet, det är Vision en aktiv del av med projekten ibland annat Södra Afrika, Latinamerika och Vietnam. Slutligen är det en mängd olika rapporten vi skall lyssna på – om arbetet i ISKA:s olika regioner och på detta möte också om utvecklingen av de fackliga rättigheterna i Fiji, USA och Australien, det skall bli intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar