Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 30 november 2011

Två viktiga EU-dokumenten har den senaste veckan sett dagens ljus. Det ena är EU-kommissionens ”Annual Growth Survey” och det annat är EU-kommissionens arbetsprogram för 2012. De hänger i ett viss mån samman och rör sig om det samma – hur kommer vi ur krisen och hur överkommer vi de ekonomiska obalanser som finns?
Kommissionens ”Annual Growth Survey” diskuterades på gårdagens möte i EPSU:s ekonom nätverk, ja det blev dock inte till så mycket, diskussionerna handlade mest om de nya ekonomiska styrmedlen, den ökade kontroll och styrning av medlemsstaternas finanspolitik, isär inom Eurozonen. Och det är faktisk synd, det hör till det förflutna, man har redan fattat beslut om detta i EU, så det finns inte så mycket mer att kunna påverka när det rör sig dessa frågor. ”Growth survey-en” är däremot nuläget och innehåller en rad rekommendationer till medlemsländerna om åtgärder på områden som konkurrens, sysselsättning, hållbara offentliga finanser och finansiell stabilitet som Kommissionen vill skall genomföras för att EU kan ta sig ur krisen och att tillväxten kan återskapas.
Det finns mycket problematisk i ”survey-en” och också direkt dumma förslag, t.ex. att införa avgift för att ta en universitet eller högskolutbildning.  Men det finns också – överraskande kanske – en del positiva signaler. Särskilt Kommissionens fokus på att skapa tillväxt på kort sikt, investeringar i utbildning, forskning och innovation, åtgärder emot arbetslösheten och särskilt ungdomsarbetslösheten och emot de sociala konsekvenser av krisen som vi ser nu. Att Kommissionen så inte ser något samband mellan den höga arbetslöshed, de sociala konsekvenserna så som ökat fattigdom, orättvisa mm och så den åtstramningspolitik som Kommissionen rekommenderar är en annan femma. Sådana positiva signaler är det viktigt att fasthålla – vi har behov för tillväxt skapande initiativen och inte bara finanspolitiska åtstramningar och sociala förringelser som hittills har varit dominerat i Kommissionens krishantering. Vi kommer som fack längre vid att visa vad vi vill framför att kritisera andra – läs EU-kommissionen – för inte att göra som vi tycker. Vi skall självklart vara jättekritiska – men om vi vill påverka får vi också ta fat i de positiva signalerna om stödja upp om dessa och använda dem i debatten om vilken väg vi kan ta oss ur krisen. Vi har ropat och skrikit på investeringar i jobb, utbildning och teknologi och nu rekommenderar EU-kommissionen det, vaga signaler och ja de kunna vara mer tydiga, men de finns. Lyckligtvis blev det också konklusionen på mötet igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar