Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 18 maj 2011

Diskussion på EFS-kongressen om minimilöner

En av de mera principiella diskussioner vi har på konferensen och som det finns stor oenighet om är diskussionen om minimilöner. Men bakgrund i den ekonomiska krisen vill flere se en starkare europeisk reglering, europeiska skatteregler, koordinering av socialpolitiken, EURO-Bonds – ett EU värdepapper/obligationer till att finansiera bl.a. skuldkrisen i Grekland och andra länder med stora skuldbördor och en europeisk minimilön.
Diskussionen om minimilöner är inte ny. Många EU-länder har nationellt reglerat minimilöner - lagstadgat eller i kollektivavtal. Det finns en ökad press från många fackförbund för som det strategiska vägvalet för Europafacket att jobba för nationella och lagstadgat minimilöner. Det är vi självklart emot, dels tror vi inte på att minimilöner är den bästa vägen till att öka lönerna, tvärtom och dels anser vi löner som ett avtalsfråga som bara angår arbetsmarknadens parter.  Genom långa och många diskussioner lyckades vi att uppnå en viss koncensus i frågan och fasthålla kollektivavtalen som vårt vägval. De senaste åren och förstärkt av krisen har vi i flera länder, t.ex. i Tyskland sett att kollektivavtalen är kommit under press, att allt fler inte omfattas av kollektivavtal med social dumpning till följd. Svaret på detta tycks vara lagstiftade minimilöner. Men där det för var nationella lagstiftade minimilöner man skulle jobba för så är det nu också en minimilön på EU-nivå. Det kan vara svårt helt att förstå hur en EU- minimilön skulle kunna lösa ett nationellt problem och hur man skall ett beslut om en EU-minimilön när den tyska regeringen är emot en lagstadgat minimilön i Tyskland.  Det finns också en del andra frågor – om vi får en minimilön på EU nivå, hur skall den så i framtiden regleras och av vem?
Introduktionen av minimilöner på EU nivå har inte gjort diskussionen lättare och som kompromiss är man kommit fram till att EFS skall stödja introduktionen av en europeiskt minimum inkomst.  Det är klart en kompromiss för frågan är om det är minimum inkomst är bättre än minimilöner. Minimum inkomst handlar jo inte bara om löner, men också arbetslöshetsunderstöd, sjukförsäkring m.m.  
Oenigheten om minimilöner är fortfarande mycket stor. Därför kommer kongressen heller inte att fatta ett beslut i frågan, det skall den blivande styrelsen i EFS göra en gång i framtiden – om det lyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar