Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

fredag 13 maj 2011

Möte med de europeiska arbetsgivare

Deltog i går torsdag i ett möte med de europeiska kommunala arbetsgivarna inom ramen för den sociala dialogen. Det var ett såkallade Plenary Meeting, där representanter från fack och arbetsgivare i alla EU-länderna träffas. Inte alla kommer, tyvärr saknas båda fack och arbetsgivare från en del länder. Och det är inte bara från de senast tillkomna öst- och central europeiska länder vi saknar representation, också en del västeuropeiska länder deltar inte i dagens möte, t.ex. kom facket och arbetsgivarna från Italien, Spanien och Portugal inte.
Det är på dessa Plenary Meetings vi träffar beslut om Joint Statements, avtal, guidelines och liknade förberett av olika arbetsgruppen. Vi skulle ha fattat beslut om en Joint Statement om sociala hänsyn i offentlig upphandling. Utkastet till denna Joint Statement har vi jobbat med sedan januari och var i stort överens om texten. Tyvärr fick arbetsgivarna kalla fötter och ville ha ett par preciseringar och tid till att få deras mandat på plats. Så vi får ta en runda mer.
På mötes dagordning var också EU 2020 tillväxt strategi. Strategin har fem överordnade mål för sysselsättning, innovation, utbildning, social sammanhållning och energi och klimat och innehåller ett antal ”flaggskeppsinitiativen”. Två av dem, ”Innovationsunionen” och ”En agenda för ny kompetens och arbetstillfällen” diskuterades idag med utgångspunkt i inledningar från EU-kommissionen. Vi skall nu i dialogkommittén se om det finns grundlag för ytterligare diskussioner och eventuella gemensamma initiativen när de rör sig innovation i den offentliga sektor och utveckling av ny kompetent och jobb i lyset av de utmaningar vi står överför – den ekonomiska krisen, ökade klyftor, demografiska förändringar, klimatförändringar m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar