Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 25 maj 2011

EU-Parlamentet på TV

I måndags lyssnade jag till och så debatten i EU-Parlamentets Sysselsättningsutskott om ett betänkande om ”Framtiden för sociala tjänster i allmänhetens intresse”. Man kan faktisk följa förhandlingarna i EU-Parlamentet och dets olika utskott på webb-tv. Jag har tidigare skrevet om denna betänkande, en såkallad initiativrapport.  Vi, de svenska SVISKA-förbunden, träffade redan i april De Rossa, irsk ledamot i Sysselsättningsutskottet och rapportör, det vill säga att han ansvarar för skrivningen av betänkandet och Olle Ludvigsson som är ledamot i utskottet för att diskutera utkastet till betänkandet och de många ändringsförslag som var kommet till förslaget – ungefär 280 styck, väldig många. På utskottet möte måndag – tisdag skulle man ha röstat om ett kompromissförslag från De Rossa, men detta var inte klar och därför är omröstningen uppskjutit till den 6 juni. Det ger möjlighet för att ta kontakt med de svenska ledamöter i Sysselsättningsutskottet i fall vi tycker det finns formuleringar i kompromissförslaget och ändringsförslag som vi kan ha ett särskilt intresse i att Sysselsättningsutskottet ansluter sig till. Senare skall betänkandet till behandling i EU-Parlamentet som också kan företag ändringar.
Det blir intressant att se De Rossa’s kompromissförslag. Da vi pratade med honom sagde vi bland annat, att vi inte så ett behov för ett EU ramdirektiv i frågan, att vi var för en så bred och generell definition på begreppet ”sociala tjänster” som möjligt som inte pekade ut särskilde tjänster och att det var viktigt som det i förlaget till betänkande framgår ”att åtkomsten till sociala tjänster av allmänt intresse måste vara allmän och oberoende av rikedom eller inkomster, och inte bara är avsedd för sårbara användare”. Ytterligare var det viktigt för oss att slå fast, att det är ett nationellt ansvar att definiera, tillhandahålla, beställa och organisera de sociala tjänsterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar