Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

torsdag 19 maj 2011

En god första dag på jobbet

Igår valde EFS kongressen Bernadette Ségol som nye generalsekreterare. Hon kommer som generalsekreterare från UNI Europa, branschkommittén för telecom, post etc.
Hon är intervjuad av Kommunalarbetaren i anledning av hennes val. Till bladet säger hon ett par saker som redan har upprört en del, inte bara svenskar, men också fackliga företrädare från Norge och Danmark som deltog på EFS-kongressen.
Bernadette Ségol menar att vi svenskar skryter mycket och alltid pratar om vår nordiska modell, att vi borde vara liten mer ödmjuka och att vi också kan lära av andra. Vi skulle våga ta en fika med kollegor från andra länder och inte bara umgås med oss själva. Vi har mycket att lära av andra och vi vill också få mycket glädja av att mingla med kollegor från andra länder. Men vi kommer aldrig att sluta prata eller prata mindra om vår nordiska modell. Vi kommer heller inte att ge upp betydningsfulla delar av vår modell, t.ex. hur lönebildningen sker som Bernadette Ségol tycker vi skall. Vi måste enligt henne inse att Europafacket måste ha en strategi och en modell för att höja minimilönerna, det vill säga lagstadgad minimilöner. Men vi har jo i Sverige och de andra nordiska länder en strategi för att höja båda låga och andra löner. Och vi har faktisk ganska bra succé med det, vi klarar det själv och behöver inte att andra – läs: regeringen och riksdagen - gör vårt arbete. Hon tycker att facket i norden har ett kortsiktigt perspektiv när vi så hårt avvisar minimilöner, för vi kan jo i verkligheten inte veta hur länga vi ha kvar vår avtalsmodell. Nej det vet vi inte, men vi vet att om vi inte fasthåller och försvarar den så har vi den inte länge. Och det blir inte bara ett problem för oss i norden, men för hele den fackliga rörelsen i Europa. Det borde den nyvalde generalsekreteraren i EFS fundera över.
Läs hela intervjun med Bernadette Segól i Kommunalarbetaren www.ka.se/index.cfm?c=97280. Om hon har sagt som det står skrivit i Kommunalarbetaren, så tror jag hon har behov för en lång kamratlig samtal med sina nordiska kollegor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar