Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

fredag 10 februari 2012

Fin morgon i Joburg , sol men inte helt blå himmel, ljust da jag vaknade här till morgon runt 6:30 lokal tid (05:30 Stockholm tid) vilket jo var härligt. Blir hämtat kl. 09:00 och så är det träff på PSI:s regionkontor det mesta av dagen.
Blir en spännande dag och en del att diskutera. Sydafrikas president Jacob Zuma lagde igår fram en stor investeringsplan for att ”boost industri and jobs” på över 300 milliarder Rand (ungefär det samma i svenska kronor). Det är tydigt att här finns ingen EU-kommission eller IMF till att kräva att Sydafrika skall göra tvärtom som vi gör i Europa, försöka spara oss ut krisen. Industrialiseringsplanen som den kalles innehåller store investeringar i infrastrukturen, särskilt järnvägar och hamnar. Så mycket som 200 milliarder skall investeras i järnväger, bland annat för att få transporten av kul bort från vägarna. Två universitet skall byggas och en fond som skall stödja låginkomst gruppen så de kan få bättra möjligheter för huslån i bankerna är också en del av paketet. Ytterligare avsättas milliarder till hjälp för företag att anställa fler, för arbetslösheten är hög, ca 24 %. Detta är liten mindra är förra året, da arbetslösheten var 25 %, men under 2011 blev det skapt 365 000 nya jobb. Men det krävs mycket fler jobb och det skall ske genom som Zuma uttrycker det ”att industrialisera landet”.

Hoppas under de kommande dagar att diskutera planer med de kollegor jag komma att träffa för att höra hur de ser på denna stora plan. När man läser tidningarna är det tydigt, även att man tycker att Zuma höll ett bra tal och att det kanske var hans bästa tills nu, att Zuma uppmanas till att följa de många fina ord upp med handling.
Cosatu - The Congress of South African Trade Unions – välkomnar på deras hemsida investeringsplanen, men är besviken över att når man nu investerar så stora summar i vägar och järnvägar, att man så inte också planlägger förbättringar av den kollektive transporten. Förutsättningarna för att lyckas är enligt facket, att centraladministration förbättras så den förmår att genomföra så stora planer och att man tar itu med den omfattande korruptionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar