Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

måndag 13 februari 2012

Vision i Botswana

Vårt projekt här i Botswana involverar tre systerförbund som alla är medlemmar av vår globala organisation PSI (Public Service International – tidigare också kallat ISKA). Ytterligare är två lärareförbund med i samarbetet.
Våra systerförbund organiserar inom centraladministrationen, lokala myndigheter , hälso- och sjukvård samt allmännyttiga verk.
Projektets huvudrubrik är ”Decent work for Quality Public Services” och den rubrik täcker faktisk alla de projekten som Vision är en del av – i Turkiet, i Vietnam, i Södra Latinamerika, i Mauritius och så här i Botswana.
Projektet handlar primärt om hur man tacklar begränsningarna i de fackliga rättigheterna, stärka fackets förhandlingskapacitet, om ofasta och osäkra jobb och hur man kan förbättra villkoren för denna växande grupp, jämställdhet och likalön, involvering av kvinnor och unga i facket och fackliga aktiviteter och slutligen om kvalitet i välfärdstjänsterna. Det är jo ett ganska omfattande projektmål och därför fokusera man i de olika länderna också på mera specifika delar av programmet som bättra är i tråd med deras behov och önskar. Här i Botswana fokuserar man således på begränsningarna av de fackliga rättigheterna, involvering av kvinnor och unga i fackets aktiviteter och beslutfattande strukturer, på kollektivförhandlingar och rekrytering. De flesta av aktiviteterna inom ramen för ett projekt består av möten, seminarier/workshopen och konferensen – ibland kan det vara svårt att se skillnaden, men det är väl primärt arbetssättet och storleken som bestämmer vad det är.
I 2011 genomförde man t.ex. en rekryteringsworkshop och ett par om kollektivavtalsförhandlingar, härunder ett särskilt för kvinnor.
Projektet har varit stärkt påverkat av den stora strejk som genomfördas i perioden april – juni, där 90 000 av 15 0000 anställda i den offentliga sektorn strejkade som jag tidigare har omtalat här på bloggen. Strejken fyller fortfarande mycket i förbundens arbete och vill också påverka projektet i år.
För 2012 planeras en workshop om begränsningarna av de fackliga rättigheter och övergrepen på fackliga aktivister, en workshop som kanske senare i samarbete med PSI kan resultera i ett klagomål till ILO över dessa övergrep. Ytterligare planeras tre workshopen för förhandlare, det vill saga dem som skall delta i det såkallade ”Förhandlingsråd” där facket i framtiden skall förhandla löner och villkor med regeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar