Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

torsdag 2 februari 2012

Så går det hemåt igen efter ett par dagar i Moskva och ett litet dygn i Stockholm. I förmiddags träff med mina kollegor i de svenska PSI-förbunden för en första diskussion av förslaget till nytt ”Policy and Activity Programme” för PSI som PSI kongressen senare på året skall diskutera och fatta beslut om. Det är ett ganska omfattande program som innehåller väldig mycket bra, bland annat en stärkt fokus på rekrytering av nya medlemmar, båda i de enskilda PSI medlemsförbund men också i PSI för att få flera fackförbund till att gå med i PSI. Och som något helt nytt i PS innehåller programmet förslag om att vi skall organisera också dem som på grund av outsourcing och privatisering följer med över i private företag – vi skall inte bara organisera anställda i den offentliga sektorn men också anställda i den del av den privata sektorn som producerar offentliga välfärdstjänster. Möjligt att det förslaget kommer att ge en viss diskussion, men det är ett riktigt och viktigt förslag. I allt för många länder förlorar facket många medlemmar för att facket inte lyckas – av olika orsaker – att fasthålla medlemmarna när de ”privatiseras”. Många fackförbund har också problem att organisera anställda i private företag som levererar offentliga välfärdstjänster, dels för att det kanske inte ”känns riktigt” och dels för att de fackliga rättigheterna kan vara begränsat och att det kan vara svårt att komma in på arbetsplatserna och få kontakt med de anställda i dessa företagen. Men nu föreslår PSI alltså att vi försöker att formulerar en rekryteringspolitik som tar höjd för de ändrade villkor för facket som följer av outsourcing och privatisering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar