Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

torsdag 25 november 2010

Apartheid – i röd och vit


Deltog i går i ett seminarium som SKTF anordnade om Sverigedemokraterna och vårt förhållningssätt till detta invandrarfientliga parti. Alexander Bengtsson, som är ansvarlig för Expos utbildningsverksamhet gav en lysande beskrivning av Sverigedemokraterna, deras historia och retorik. Vad han inte vet om Sverigedemokraterna är inte värd att veta.

Alexander från Expo - kolla deras hemsida http://www.expo.se/

Da han beskrev rörelsen ”Bevara Sverige svensk” och deras krav om att begränsa invandringen till seriösa invandrare från kulturellt och etnisk besläktade länder kom jag till att tänka på mitt hemland Danmark. Samma retorik använder regeringen och Dansk Folkeparti just nu – vi skall bara ha seriöse invandrare som vill Danmark. Därför vill de införa ett poängsystem, ett system som ställer nya krav till utlänningar som önskar att flytta till Danmark för att bo sammen med äkta maka(e). Enligt poängsystemet skall utlänningar med bra språkkunskaper, en universitetsgrad eller kvalificerat arbetserfarenhet som bara kan fås genom jobb som kräver universitets eller högskola utbildning. Man skall ha ett vist antal poäng för att kunna få uppehåll i Danmark. Har du en utbildning från ett top 20 universitet kan du komma in, är du snickare eller sjuksköterska utan stora språkkunskaper så får du inte komma in. Har du utbildning, kvalificerat arbetserfarenhet och pratar engelska, fransk, tysk eller spansk kan du komma in. Andra språk ger ingen poäng.  Systemet favoriserar utlänningar från västliga länder och utesluter stort set alla andra. Systemet drappar inte bara invandrare som bor i Danmark och gärna vill ha sin äkta maka(e)till Danmark med också danska statsborgare som vi ha sin utländska äkta maka(e) till Danmark. Så framöver kan en dansk inte gifta sig med vem som helst – jo om man vill flytta från Danmark vill den danska staten inte blanda sig i det.

”Fullvuxna män och kvinnor har rätt att utan någon inskränkning med avseende på ras, nationalitet eller religion ingå äktenskap och bilda familj. Män och kvinnor skall ha samma rättigheter i fråga om äktenskaps ingående, under äktenskapet och vid dess upplösning”.
(FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, art. 16).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar