Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

tisdag 2 november 2010

På väg till Oslo

Denna vecka står i det nordiska samarbetets tecken. Representanten från de offentligt anställdas förbund i hela norden träffas idag och de kommande dagarna bl.a. för att förbereda sig till styrelsemötet i EPSU som äger rum måndag och tisdag i nästa vecka i Bryssel. Mötena i Oslo sker inom ramen av NOFS, Nordens Offentliganställdas Fackliga Samorganisation. NOFS, bildades i 1998 för att formalisera samarbetet kring internationella fackliga frågor i Norden. Idag samordnar NOFS verksamheten för 42 nordiska fackförbund inom den offentliga sektorn.
NOFS syfte är att påverka verksamheten inom Internationalen för Stats- och Kommunalanställda (
ISKA) och Europeiska Federationen för Offentliganställdas Förbund (EPSU).
NOFS utgör den största valkretsen inom ISKA och EPSU sett till antalet medlemmar. Detta är en följd av att vi i Norden har en stark facklig tradition. I Danmark finns 15 medlemsförbund, i Norge 11, i Finland 8, i Sverige 7, samt på Island 1 förbund. Det sammanlagda antalet medlemmar för år 2009 var ca 2 291 000. Även vi ”bara” är 7 fackförbund från Sverige så utgör vi med runt 900 000 medlemmar en stor del av NOFS. De svenska organisationerna är förutan oss, SKTF, Kommunal, ST, SSR, SEKO, Vårdförbundet och Transport.
Deltagande i möten betyder vanligviss också väldig mycket papper – mötena i NOFS och i EPSU styrelse är inget undantag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar