Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 27 oktober 2010

Grönbok om pensioner

EU kommissionen har publicerat en grönbok om pensioner – ”Med sikte på tillräckliga, långsiktigt bärkraftiga och trygga pensionssystem i EU” som den så snyggt kallas. En grönbok är ett sorts upplägg till diskussion om ett specifikt ämne, där Kommissioner ställer en rad olika frågor som ofta rör sig om framtidiga EU initiativen och lagstiftning. Regeringer, facket och arbetsgivarna och andra som har intressen i frågan som lyftas av Kommissionen kan skicka in yttrande. På bakgrund av de inskickade yttrande skriver Kommissionen så vanligviss en vitbok, som innehåller förslag till framtidig lagstiftning eller andra initiativen på EU nivå inom det specifika området/ämne.
Når det rör sig arbetsmarknads- och sociala frågor skall arbetsmarknadens parter höras. Det sker ofta genom Europafacket som skickar en förfrågan till sina medlemsorganisationer om de vill yttra sig i frågan, som t.ex. nu om grönboken om pensioner. TCO tar som medlem av Europafacket kontakt till förbunden i TCO för att få bidra från medlemsförbunden till sitt yttra sig om grönboken om pensioner. Det finns också nationella hearingsprocessen och det är också möjligt att svara EU Kommissionen direkte. Denna möjlighet finns också för SKTF
Vi har i SKTF skickat nedanstående kommentarer till TCO:
1.       Alla medlemsstater bör vara skyldiga att ha ett pensionssystem (som kan bestå av olika delar – statspension och i tillägg härtill tjänstepensioner, privata pensionssparande) som säkra en pension till alla som är stabila oavsett den aktuella ekonomiska situationen.
2.       Huvudsyftet med pensionssystemen och EU reglering på området måste vara att säkerställa de kommande pensionärernas pension och inte hållbara statsfinanser.
Om EU skall ta nya initiativ på pensionsområdet så är en av de viktigaste uppgifterna att se till att medlemsländerna har ett pensionssystem samt att dessa uppfyller vissa viktiga grundkrav i form av nivå, värdesäkring och förutsägbarhet
3.       Arbetsmiljö, livslångtlärande och ändrade attityder mot äldre är viktigare för att förmå fler att arbeta längre än att pensioner är flyttbara. Det kan därför verka motsägelsefullt att Kommissionen i sin strävan efter att minska de administrativa bördorna för företagen tänker ändra och försämra arbetsmiljölagstiftningen på EU-nivå (Stoiber-rapporten).
4.       En högre pensionsålder ger inte i sig själv fler jobben. Fler jobben kräver en lång rad av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det finns inget perspektiv i att äldre på arbetsmarknaden istället för pension skall ha arbetslöshetsersättning.
5.       En reglering ska ange minimikrav och ska inte inkräkta i den fria rätten att teckna kollektivavtal och igenom dessa avtalsbaserade tjänstepensioner.
6.       Det finns skillnader på att ta med sig pensionsrättigheter och att flytta sitt pensionsuppsparande från det ena system till ett annat eller över landgränserna. Det viktigaste är rätten till intjänande av pensionsrätter, att bibehålla sina pensionsrättigheter, att pensionsrättigheter behandlas lika oavsett var man är bosatt eller om man är kvar pensionssystemet eller flyttat till ett annat på grund av jobbskifte.
7.       Alla anställningar ska vara förknippade med pensionsrätt oavsett sysselsättningsgrad och anställningsform. Kollektivavtalssystemet ger en struktur för att hantera detta. Kommissionen bör uppmuntra arbetsmarknadens parter att inrätta kollektivavtalade tjänstepensionssystem.
8.       Förmåner ska vara destinerade till en individ och vara värdesäkrade för framtiden. Reglering på EU nivå kan säkerställa att folks pensioner inte äventyras och utsättas för spekulation.
9.       En uppgift för EU kan vara en gemensam europeisk standard för skydd av arbetstagare vid insolvens i företagen.
10.    Kan också vara en idé att skapa en upplysningstjänst för pensionsinformation för att öka förutsägbarheten och reglera hur information om pensionsförmåner ska ske så att informationen är standardiserad så att individen kan följa intjänade pensionsförmåner oavsett intjänande land och system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar