Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

torsdag 19 januari 2012

Det blev inte Stockholm och midvintermingel på Vision. Inte heller NFS konferensen i Köpenhamn om minimilöner . Tidig tisdag – kl. 09:26 – blev jag farfar och så fick jag viktigare saker att göra än att ta till konferens och åka till Stockholm och mingel.
Har dock haft möjlighet för att läsa en sammanfattning av en rapport om minimilöner som är skickat till deltagarna på konferensen om minimilöner. Själva rapporten är inte färdig, men kommer snart. Ser fram till att läsa den, sammanfattningen är väldig intressant. Fafo – från Norge – har fått i uppgift av NFS att utreda ”problemstillinger knyttet til lovfestet minstelønn i Europa. Landsorganisasjonene i Norge, Sverige og Danmark, SAK og ASÍ ønsker både en analyse av hvordan minstelønns-ordninger er utformet på og virker i andre europeiske land, og en sammenfatning av hvilke forhold ved de nordiske arbeidsmarkedene som kan virke dempende på behovet for lovfestet minstelønn”.
Europafacket (EFS) argumenterar för att det införs EU-reglering eller koordinering av nationella minimilöner. Tanken är att alla EU länder påläggas en ordning som säkrar alla en procentdel, t.ex. 50 av genomsnitslönen i landet. Rapporten visar att i de flesta av de länder som har lagstadgade minimilöner lägger den på under 40% av genomsnitslönen. I Frankrike utgör den 48%, i UK 38 och i Tjeckien 30%. I dag har 20 av EU:s 27 medlemsstater lagstadgade minimilöner. Det är de nordiska länder, Tyskland, Österrike och Italien som inte har. De tyska fackförbund driver kravet om minimilöner stenhårt på grund av bekymmer för den ökade laglönskonkurrens och sociala dumping i landet.
I Norden är vi emot lagstadgad minimilöner av flera orsaker, bland annat att lönesättningen är en fråga för arbetsmarknadens parter, att minimilöner vill underminera kollektivavtalet och att en minimilön vill bli reglerat av politikerna och lönefrågan blir därmed en politisk kamp. Med en EU reglerat eller koordinerat minimilön flyttas lönefrågan och den politiska kampen för att höja den upp på EU nivå.
Diskussionerna om lagstadgade minimilöner, såväl på nationellt som på EU nivå fortsätter. EFS skall fatta beslut i frågan under våren. Med utredningen från Fafo kan vi i norden kanske förstärka vår argumentation. Om vi övertygar EFS är tveksamt, men beslutet kan förhoppningsviss bli flexibelt så det inte påtvingar alla en ordning som man inte vill ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar