Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

måndag 16 januari 2012

Stockholm tur/retur

Det blev en kort sväng till Stockholm idag. Möte i vårt nordiska samarbete NOFS – alle de nordiska fackförbund som är medlem i EPSU och ISKA. Dagens tema var ISKA:s kommande kongress, hur förbereder vi den? Hur utvecklar vi vår globala organisation så vi kan ge ett svar på krisen och de utmaningar den gir oss, visa att det finns alternativ till den befintliga ekonomiska politiken, starkar fackets position och inflytande, båda nationellt och globalt. Det är spännande diskussioner som fortsätter de kommande månader.
Retur till Köpenhamn strax efter mötet för i morgon att delta i ett seminarium om minimilöner som NFS – Nordens Fackliga Samorganisation – är värd för. Med Europakt och stark ekonomisk styrning är frågan om lönebildningen i Europa kommet högt på dagordningen. Minimilöner, på nationellt eller EU nivå, lagstadgad eller kollektivavtalsbestämt är frågor som vi måste förhålla oss till. Så de fackliga organisationer i Norden samlas för att diskutera hur vi kan bidra på ett konstruktivt sätt till diskussionen och lyfta fram alternativen. Vi i Norden är presset av våra kamrater i det mesta av det övriga Europa. EFS, Europafacket har länge tyckt att minimilöner, helst lagstadgad är svaret på lönedumpningen, fackets svaghet och kravet på mer ekonomisk styrning på EU-nivå. Vi har inte varit överens i den fråga, men vi har också länga stått ganska isolerat i frågan. Nu går ett rykta om att EFS backar i frågan, vilket jo är ganska intressant om det är sant. NFS har anlitat forskningsinstitutet Fafo om en analys av de problemställningar som knyter sig till en europeisk minimilön. Den analysen skall diskuteras på morgondagens seminarium.
Efter seminariet i Köpenhamn går turen till Stockholm igen för midvintermingel på Vision, det blir trevligt och härefter är det Bryssel för möte med de kommunala arbetsgivarna på EU-nivå om den framtidiga finansieringen av välfärden. Inom ramen för den sociala dialogen har vi ett gemensamt projekt om ”The future of the Workplace” och det första projektmöte handlar om finansiering av välfärden. Vi skall bland annat diskutera offentligt-privat partnerskap/samarbete, interkommunalt samarbete, den tredje sektorn och de utmaningar vi i övrigt står inför när det rör sig den framtidiga finansieringen av välfärden.
Så går resan tillbaka till Stockholm igen för att träffa mina kollegor – de internationella sekreterarna – i de andra svenska EPSU och ISKA förbunden för bland annat att diskutera EU kommissionens arbetsplan för 2012 och hur den kommer att påverka vårt arbete.
Jo, det blir en spännande vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar