Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

fredag 27 januari 2012

Efter Ankara blev det Stockholm ett par dagar och en hel del möten. Onsdag hade vi möte i SVISKA – de svenska organisationer som är med i EPSU och PSI – för bland annat att diskutera den kommande kongressen i PSI. Snart kommer den officiella inbjudan till kongressen, men redan nu är det första förslag till nytt Politik och Aktivitetsprogram kommet. Huvudrubrikkerna i programmet är PSI:s värdegrundlag – vem är vi, hur ser vi på vår roll, vad vill vi – krisen och våra svar, de fackliga rättigheterna, välfärdstjänster av hög kvalitet och facket i en globaliserat värld. Vi har de kommande månader till att diskutera aktivitetsprogrammet och komma med förslag till ändringar och tillägg. Det sker båda inom Vision, i SVISKA och i vårt nordiska samarbete i NOFS. Det är möjligt att läsa mer om PSI kongressen på PSI:s hemsida http://www.world-psi.org/en/psi-29th-world-congress

Torsdag var det träff med SKL och Kommunal om översättelse av en gemensam uttalande om sociala kriterier i offentlig upphandling. Förra året fattade vi samman med de europeiska kommunala arbetsgivarna i CEMR beslut i den sociala dialog kommitté för lokal och regional förvaltning om en joint statement om social ansvarlig offentlig upphandling. Den håller vi på att översätta. Bakgrunden är en guide från EU Kommissionen om hur man kan ta sociala hänsyn i offentlig upphandling. För oss som sociala parter är det en viktig fråga och i uttalelsen pekar vi på vår intresse i frågan, vad vi uppfattar som sociala hänsyn och fördelarna vid att använda sociala kriterier i den sociala upphandlingen. Översättningen är förhoppningsviss snart på plats och så börjar dryftelserna med SKL hur vi praktiken skall genomföra förslagen i det gemensamma uttalandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar