Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

onsdag 20 oktober 2010

Djävulen finns i detaljen

Träffade idag på ett möte i EPSU en fransk kollega. Han gav en kort redovisning om konflikten i Frankrike. Och i alle fall en sak står klart – konflikten, de många strejker och demonstrationer kommer att fortsätta en tid framöver. I morgon har man en omröstning i Parlamentet om ändringar i pensionssystemet. Även att de redan nu finns vissa omskrivningar i propositionen så är det inte nog för de fackliga organisationerna. Innan omröstning i Parlamentets andra kammare som förväntas att vara i nästa vecka tror man att det kommer att bli förhandlingar. Men strejkerna och demonstrationerna kommer att fortsätta för att lägga maximalt press på regeringen. Demonstrationerna stöds fortfarande av 70% av befolkningen och som min franska kollega sa så är det politiska landskap ändrat – facket är samlat och förenat i denna fråga och en stark allians med socialister, vänstern och miljöpartiet är bildat.
När man läser tidningarna och lyssnar till TV hemma så rör frågan sig ändringar i pensionsåldern, att den skall ökas från 60 till 62. Inte många vill tycka att det är ett problem, vi har ju själva en pensionsålder på 65 även om möjligheten för att gå tidigare finns. Men det finns ett par intressanta detaljer. Den viktigaste är kanske att man idag måste jobba 40 år för man kan få full pension, så om man vill gå på pension som 60-årig måste man ha jobbat sedan man var tjugo. Och det är långt från alla som gör det, genomsnittsåldern när man inträder på arbetsmarknaden i Frankriken är 23 år. För det flesta betyder det att full pension först uppnår från 63 års ålder. Och nu vill man höja från 40 till 42 år för full pension kan fås. Och för många i Frankrika betyder det först full pension när man blir 67 eller 68.
Jo, djävulen finns i detaljen, den vi inte alltid får kunskap om och därför ofta dra förhastade konklusioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar