Vision i världen


Vad gör Vision i Bryssel? Vad håller vi på med i de internationella organisationer som vi är anslutna till? Hur påverkar vi på de olika internationella arenor där vi finns?
Följ med på min blogg – jag ska försöka ge en inblick i hur vi jobbar internationellt och vad vi åstadkommer.

Jag kommer inte bara att referera och beskriva utan också dela med mig av mina personliga tankar och funderingar kring det som händer på den internationella arenan.

fredag 1 oktober 2010

Möte om den sociala dialogen

Idag hade vi ett extraordinärt möte i det såkallade Liaison Forum. Det är ett forum, där EU kommissionen träffar de sociala parter, det vill säga facket och arbetsgivarna på Europa nivå. Jag deltog i mötet samman med SKTF förra förhandlingschefen Anders Hammarbäck. Och varför deltog vi i detta möte? Jo för att EPSU – SKTF:s europeiska branschorganisation och en del av Europafacket – är part i den sociala dialogen. Tillsammans med de kommunala arbetsgivare på Europanivå, CEMR som SKL är anslutna till utgör vi den sociala dialogkommittén för lokal och regional förvaltning. Anders Hammarbäck är ordförande i kommittén. Det är en av många sektorsdialogkommittéer som finns på EU nivå. Representanten för dessa var bjudit in till mötet idag. Syftet med mötet var att diskutera det aktuella läget i den sociala dialogen på sektorsnivå. Diskussionerna tog utgångspunkt i ett ”staff working paper on the sectorial social dialogue” som EU-kommissionen har skrivit. Pappret är blivit till efter en hearing av såväl facket som arbetsgivarna. Vi har besvarat en omfattande frågeenkät från EU-kommissionen och nu ger Kommissionen sitt bud på vilka utmaningar den sociala dialogen står överför på EU-nivå och hur de gärna ser den utveckla sig de kommande åren.  EU-kommissionen vill se flera bindande avtal på EU-nivå mellan facket och arbetsgivarna. Det finns för många joint statements och inte bindande guidelines, tool kits och liknade. Vidare ser Kommissionen gärna att man blir bättra på att delta i de konsultationer som Kommissionen inviterar till om olika frågor inom social- och arbetsmarknadspolitiken. Kommissionen kommer under hösten och vintern till exempel att konsultera de sociala parterna om arbetstidsdirektivet, utstationeringsdirektivet och en utvärdering av upphandlingsdirektiven. Kommissionen vill också att de sociala dialogkommittéer utvidgar deras arbetsprogram till också att omfattar som klimatfrågan, finansmarknaden. Slutligen vill Kommissionen också att facket och arbetsgivarna spelar en större roll i att förverkliga EU 2020 strategin, den strategi som följer upp den tidigare Lissabonstrategi.
Det var en jätte lång dag – 24 inledningar och ytterligare en del bidrag från deltagarna. Men väldig intressant, det sker väldig mycket inom ramen för den sociala dialogen på EU-nivå.

2 kommentarer:

  1. Jag förstår det var en jättelång dag - för det var verkligen ett jättelångt bord! Vad kul att du är igång Dan. Äntligen får jag följa dig vart du går.
    ;-) K

    SvaraRadera
  2. Så rolig du är, vilken humor du har K. Men det är EUsk denna borduppsättning. Tyvärr inspirerar den inte särkilt mycket till diskussion.

    SvaraRadera